Bente Rosa van Rosa's Tienmorgen

Rosa is een dochter van onze vorige hond Crowforest's Fizzy Lizzy en heeft als vader  Saxaphone John Smiths, een reu die zijn sporen ondertussen wel verdiend heeft. Rosa is in juli 4 jaar geworden.  Zij is een zeer lieve, in huis rustige hond, die supergraag werkt. Kan heel goed met kinderen en andere dieren zoals de katten en het paard omgaan. Ze vindt het heerlijk om te trainen, maar meegaan op jacht is toch wel haar passie.  Daar is ze dan ook in haar element, door rust op post, haar goede markeervermogen en snelle werkwijze. 

We zijn blij dat ze op jacht zo super functioneert na het plotseling overlijden van haar moeder Lizzy door een jachtongeluk, waardoor we onverwachts zonder praktijkhond zaten.

Door haar markeervermogen in combinatie met snelheid en doorzettingsvermogen is aangeschoten wild wat op de lopers gaat snel binnen.

Doordat ze goed oplet en daardoor goed markeert, ook op grote afstand met sloten ertussen,

is het een genot om haar op jacht bij je te hebben.

Ze springt met gemak over sloten, ook met wild in de bek, en een omheining van ruim een meter is geen enkel probleem.

Snelheid en doorzetting komt ook goed van pas bij het waterwerk, als je zoals wij aan de rivier en het kanaal jaagt. Dan moet een hond snel ter plaatse zijn want als het te lang duurt dan kan wild wat stroom afwaarts onder water gaat moeilijk binnen komen.

 

Ze heeft met 14 maanden een SJP/KNJV B diploma gehaald met 74 punten. Daarna nog een B diploma dus we konden vorig jaar Map B inschrijven en de bedoeling was om dat jaar ook voor A op te gaan. Door verdrietige omstandigheden zijn er geen proeven gelopen. Ze is tussendoor wel gewoon mee geweest op jacht.

In 2019 een poging gedaan om een A diploma te lopen. Dit is net niet gelukt. Het lastige als je volop met de hond jaagt. Dan vraag je toch op een andere manier een lijn te lopen en ondertussen mag ze dan afwijken als ze verwaaiing krijgt. Omdat we maar één hond  hebben is het geen optie om haar thuis te laten voor de proeven, wat vaak het advies is...

B diploma's waren geen enkel probleem. Allemaal rond de 75 punten.

Tijdens de jacht zulke mooie apporten binnen gehaald. Slepen haas van kilometers ver, zodat de hond volledig uit zicht was maar na verloop van tijd gewoon met levend haas terug komen.

Ook op de ganzen mooie markeerders gehaald. Op wild dat ze niet heeft zien vallen doordat ze rustig in de hut zat is ze prima te dirigeren op hele grote afstanden.

 

Stamboom Rosa

 

Gezondheid

HD A Nbw. 40

ED vrij

ECVO oogonderzoek vrij (november 2021)

 

DNA testen

Prcd-PRA vrij (Optigen)

DM vrij

SD 2 drager

EIC vrij door ouders

 

Exterieur

Internationale show kwalificatie Goed

SJP Simonshaven exterieurkeuring 2 x Zeer Goed

                            Op de duiven 

              SJP B diploma 74 p. en 3e plaats

                                (14 maanden)