Foto gemaakt door Tineke Antonisse

Hoe het begon

Onze eerste hond was Rosa v.d. Johannes Hoeve. Zij was in november 1988 geboren en kwam begin januari bij ons. Rosa was puur voor de jacht aangeschaft, maar omdat Willem toch wel graag een goed apporterende hond wilde, zijn we met 5 maanden begonnen bij de KNJV training in het Lingebos.

Rosa was een natuurtalent en zonder veel moeite haalde ze met 9 maanden haar eerste B diploma met 72 punten. Ook ging ze in die periode al mee op jacht en haalde keurig de moeilijkste apporten binnen. Het seizoen erop zijn we verder gegaan met de gevorderde training en  hebben dat jaar ook ingeschreven voor een paar A proeven. Van de 4 proeven haalde ze 3 mooie A diploma's. Van verschillende kanten hoorden we dat ze wel eens uitgenodigd kon worden voor de Nimrod. Wij waren zo groen als gras en wisten niet eens wat de Nimrod inhield. Toen de uitnodiging dan ook kwam, hebben we een week bedenktijd gevraagd. Rosa was nog geen 2 jaar oud, dus wel erg jong om mee te doen. Praktijkervaring had ze echter genoeg doordat er toen nog op de eendenput gejaagd mocht worden en de moeilijke apporten, zoals lopers en afzakkers steeds door Rosa opgehaald moesten worden. De apporten dichtbij werden door de andere staande honden opgehaald. Na overleg met diverse mensen, waaronder trainer Han Kruijsbeek, hebben we besloten om toch mee te doen. Een op hande zijnde gezinsuitbreiding en verhuizing zouden zoveel energie en tijd gaan kosten, dat het jaar erop wel eens tegen kon vallen om nog te gaan trainen en proeven te lopen. Bovendien vond Willem het wel welletjes om nog meer A diploma's te moeten lopen.........

Het heeft goed uitgepakt want ze werd tweede op de Nimrod in de Crobsche Waard met 245 punten. Het volgende kwam toen om de hoek kijken, want de eerste en tweede hond werden ook uitgenodigd voor de KAT te Kloosterzande (finale apporteerveldwerk). De voorwaarde was wel dat de hond een kwalificatie Zeer Goed gehaald moest hebben. Gelukkig kreeg ze de kans om bij de Langhaar Vereniging in Sint Jansteen en bij de Griffonclub mee te doen. Hier haalde ze respectievelijk een Zeer Goed en bij de Griffonclub in Beesd een 1e Uitmuntend. Deelname aan de KAT was dus mogelijk. We konden merken dat dit veel meer haar ding was dan de kunstmatige proeven. Ze heeft de volgende jaren dan ook veel kwalificaties gehaald en mocht in 1995 meedoen aan de Coupe d'Europe voor Retrievers. Door een enorme stomme fout heb ik dit voor Willem en Rosa verprutst. Iets wat het gevolg kan zijn als je samen 1 hond traint. Gelukkig werd ze dat jaar nog veldwedstrijdkampioen 1995.

De kennelnaam is op de volgende manier gekozen: We vonden dat Rosa's naam hier zeker in voor moest komen, verder woonden we toen in de wijk 'Tienmorgen' en een deel van het jachtveld van Wim wordt ook Tienmorgen genoemd. Een combinatie van deze twee is dus "van Rosa's Tienmorgen" geworden.

 

Van het een kwam het ander en na het eerste nestje wat we met Rosa gefokt hadden, vonden we dat de cursisten een puppytraining moesten gaan doen. Toen sommige het jaar daarna op de KNJV jachthondentraining bij ons kwamen, konden deze honden nog niet eens de basis. Naast de beginners en gevorderden training geven, is toen het idee geboren om ook voor de KNJV puppyjachttraining te gaan doen.